Thursday, 20 May 2010

Kek oren lembab, lembut, dan sedap

Quick and easy orange teacake

1-1/3 cup self-raising flour
125g butter, chopped
1 tablespoon grated orange rind
1/2 cup caster sugar
3 eggs, lightly beaten
2 tablespoons milk
(+1 tablespoon sunquick orange)

Tu bahan². Cara² dah malas taip. Boleh? Tehehee.

Update: Cara² ada ditulis di ruang komen dekat jawapan-untuk-komen-PB.



[Apasal komen asik hilang² je hari ni? Tuan tanah tulis komen pun tak appear... Ayo. Apa cite?]

29 perut lapar:

kakcikseroja said...[Reply to comment]

Kalau cecah dengan kopi O sedap tak? :)

DrSinga said...[Reply to comment]

memang!!!

indahhouse said...[Reply to comment]

salam KOG,
kalu ada promoter ni, mmg sedaplah tu.. :)
pst...baru nak tengok resipi, mana aci separuh jer. kihkih

tasekM said...[Reply to comment]

aku kan. cepat je nak terpengaruh dgn ko nih. sikit lagi aku nk pi cari kek oren. tapi aku nk beli je la. buat aku malas.

ok. aku mmg teruk!



.

bujal X said...[Reply to comment]

takpe KOG~~aku tolong taip cara2nya plak~~

campur semua bahan kandungan,masuk dalam loyang kemudian masuk dalam oven dan masak pada suhu 15000 darjah celcius selama 6 hari~~

sekian terima kasih~~

*ada bakat tak aku untuk bukak blog masak2?

ain said...[Reply to comment]

dah salin resipi.buat tak tau lagi..hihi

Watierman, rmanbkr said...[Reply to comment]

Salam KOG..Akak pun nak cuba...boleh sambung kot resepi sikit lagi...takut Akak tak bakar Akak kukus jadi tak??

ciketon fazya said...[Reply to comment]

errr ke KOG suruh dtg rumahnya dtg dan rasa sambil minum teh?

Inah said...[Reply to comment]

nampak sedap and yummilicious!! harus try weekend ni :)

kucingorengemok said...[Reply to comment]

Kakcik - eh, ada ke orang makan kek cecah kopi?


DrSinga - memang apa...? (buat² blur)


Indah - alah, macam buat kek biasa je, hehe


Tasik - kek oren sedap! tapi aku lom jumpa kat kedai yang sedap macam buat sendiri... ko beli mana?


Bujal - macam nak buat bom je pulak, haha


Ain - serupa macam buat kek² lain, kasi bancuh saja


Watierman - bakar kak, kukus kang jadi puding pulak


Inah - sila, sila, cara² tu boleh cek kat buku resepi mana², sama je, hehe (jawapan orang malas)


Fazya - cihhh, tak sempat ajak orang dah abis dulu :)

pB said...[Reply to comment]

salam .....


bagi ler cara2 ...


pls pls pls

@xiM said...[Reply to comment]

astaga..

ada jugak macam ni ekk..hehe..kena gugel sendirik lah kalau nak buat kek ni.

tapi aku tak minat bakery..i minat masakan panas..heheheeee

Kniedaz said...[Reply to comment]

huhuiii...nampak sedap tp tak bp minat benda manis..kalau yg lagi pedas laaagila suka..

afendi ariff said...[Reply to comment]

resepi tak ikhlas!
heh!

miloais said...[Reply to comment]

laparrrrrrr!
nak makan kek plak rasanya
hiks

tasekM said...[Reply to comment]

aku nk try cari kt melaka mall. ntah ada ke tidak aku pun tak tau... ha ha.



.

kucingorengemok said...[Reply to comment]

PB - ok lah, since awak kata please banyak² kali:

pukul butter, gula & orang rind sampai gebu, masukkan telur sebiji-sebiji sambil putar perlahan, kacau tepung perlahan², campur susu dan sunquick, masukkan loyang kecik & bakar, sekian :)


@xim - kakakaaa... ada, ada, manusia itu pelbagai bentuk dan rupa, haha


Kniedaz - ooo, try la buat kek pedas :)


Afendi - hahahaa, ko nak buat ke?


Miloais - beli je... sedap jugak, hehe


Tasik - selamat maju jaya (tapi aku jarang la jumpa orang jual kek oren, kek pisang banyak la) :)

Faizah Jaafar said...[Reply to comment]

waaa keji sunggunh...membuatkan ibu mengandung nih kempunan jer...

p/s: klu malas taip ko buatkan sebijik kek oren tuh utk aku bole?

MamaFaMi said...[Reply to comment]

Cara-caranya, hantam sajalah labuuuu... kalau tak jadi, kita pakat marah KOG! Hahaha...

PUTUBAMBU said...[Reply to comment]

waaaaaa...kita nak resipi kek gini le sebenarnya...
nak jadi cantik cenggini..

tgk ah kek oren kita jadik lain..

nak cara2 nya pleaseeeeeeee..!

MamaFaMi said...[Reply to comment]

[Apasal komen asik hilang² je hari ni? Tuan tanah tulis komen pun tak appear... Ayo. Apa cite?]

Komen tu pun dah MALAS nak keluar ikut macam tuan tanah MALAS nak taip cara² buat kek... kih kih kih... jangan mare... nanti kena jual!

fmina08 said...[Reply to comment]

hahahahaaha..kalo boh cara2 nk wat kang dah jadik blog masak2 lak...
kan ke blog ni blog makan2..hahahahahaha...

Nizam.Ariff said...[Reply to comment]

fuh!.. tajuknya saja cukup menggiurkan..

rezeki said...[Reply to comment]

salam KOG

sib baik komen je hilang

nanti silap2 dgn blog2 hilang hehehe

kan naya

kucingorengemok said...[Reply to comment]

Faizah - ops... anak ngences jangan marah kita ye!


Mamafami - alah, ma lagi pakar, hehe


Putu - kak, tengok atas sikit kat answer komen PB kita ada tulis cara-caranya


Mamafami - hahaha, kita baaaru nak kata (i think world-clock blog tengah biol)


Fmina - dasar pemalas, apa nak buat, hehe


Nizam - menggiurkan ke meliurkan?


Rezeki - uihh, nayaaa! kena buat back-up copy la macam tu :)

geraugebang said...[Reply to comment]

tersangatlah kecik hati...patutnya awak still pamerkan cara-cara membuatnya sebab kita tersangatlah bengkak dan konyok dalam membuat kek'keh ini...

kucingorengemok said...[Reply to comment]

Gerau - TKAKPBAT - tengok kat answer komen PB, ada tulis :)

kakcikseroja said...[Reply to comment]

Ingatkan blog kakcik je meragam bab komen tak keluar ni.. :(

PUTUBAMBU said...[Reply to comment]

ada yek...
mekasih KOG.. i likeeeeeeee..!!

nanti kita nak buat