Wednesday, 6 January 2010

Sosej nasi


Di satu hari yang penuh rahmat, jiran kami memberi berkat

Nasi yang disumbat dalam usus/perut lembu
Saya dah lama dengar pasal makanan yang ala² sosej buat sendiri ni,
tapi ni baru pertama kali tengok dan rasa

Nasi yang kat luar rasa biasa² je, tapi nasi yang dalam perut lembu tu lebih SEDDDAPPP, lemak dan berempah. Tapi (there's a catch, of cos), bau dia... hmmphh. Bau perut lembu lah. Saya suka nak makan, tapi tak berapa suka nak bau. Macam mana tu? Makan sambil tutup hidung? Baru la paham sikit apa perasaan orang putih disuruh makan durian. Gitu la agaknya kot. Teruja dalam seksa.

Tak tanya pun dekat tukang masak apa nama makanan ni, atau macam mana cara masaknya... nanti dia ingat saya suka sangat-sangat-sangat dan buatkan lagi (eheh, perasan pun ada). Wah, TAKUT! Kih kih.



Entri ini boleh juga dinamakan Suka Duka Berjiran dengan Arab

Sekian
Wabillahi taufik walhidayah

28 perut lapar:

Lya Colours said...[Reply to comment]

oh bau perut lembu??
harus la terus x nak mkn
saya tidak mkn ape2 berkaitan organ dalaman lembu melainkan paru

*erk paru tuh lembu pny organ ke??

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam..

haaaa....nengok ghupe pun ngeri, tang bau tu tuannye rumah dah tolong baukan (keh keh keh)....

hantumakan said...[Reply to comment]

woh, sgtlah luarbiasa...

awat tak letak benda berdaging dlm tuh?
isi nasi makan ngan nasi, berapa banyak nasi daaaa..

aku dah tahu jawapan kau dah,

sila tanya ngan jiran kau, hahaha

catz said...[Reply to comment]

hehhhe..kannnnn..
baru tau how seksa org puteh nak mkn durian ..kehkehkeh.
aku pun rasanya berjiran dgn arab (jiran baru) tapi nan ado kelibatnya.. (agaknya jiran aku pun pikir benda yg sama).
tgk selipar, kasut, family kot.,
agak2 bila derang nak munjung aku food derang ek?
aku takmo unsur usus2 ni..aku nak le depa hantar lamb kabsah ke..mandi ke..
aummmm....
(berangan).

gerbera said...[Reply to comment]

Rupa dia menarik.Tapi part bau tu kena bau dulu baru tahu.Tak penah tahu yg usus ni berguna. Ingat usus ba alif ba ya je orang guna utk buat sosej

Mungkin boleh cuba dengan usus kerbau.Sebab daging kerbau kurang bau compare tu daging lembu.

Orang Pahang lebih suka makan daging kerbau dari lembu.
Aii oso laik daging kerbau

catz said...[Reply to comment]

err..nak buat hidangan ni, kena sembelih seekor lembu utk gunakan ususnya ke?
ke usus lembu yg diawetkan??

ibusinga said...[Reply to comment]

semalam tgk andrew zimmerman makan giant clam..
(komen yg tiada kena mngena ..eh..adalah.....weird foodkan...masuk dlm ketegori kan..)

afendi ariff said...[Reply to comment]

rupa yg agak menggelikan...
byg mcm2....heh!

melovesfood said...[Reply to comment]

saya dpt imagine bau perut lembut...yikes! tapi konpem sedappp.. saya sanggup makan!

Watierman said...[Reply to comment]

Akak ni ada gak keturunan Mak Itam celup kot...bukan Mat Salleh ya..sebab warna kulit yg sangat ketara....kalau durian pun dah tutup hidung...nak nya bau perut tu....
Jaza kumullah hukhairan kasiro ajelah jawabnya!!

shu said...[Reply to comment]

Perut lembu?? Suke! Tp, yang ni lain macam sikit.
(terjumpe pulak blog kucin gemok ni-aku peminat kucing2 terutama yg gemok2..heheh)

Ms AiReEn MoHd said...[Reply to comment]

aku pandang macamaneh jer makanan tu..tak sanggup nak telan...bau satu hal..ghoper bentuk satu hal...da macam pak negro pun ado...

en_me said...[Reply to comment]

ehehe, kannns..

ashley said...[Reply to comment]

Aku punya imaginasi cukup bagus...
jadi aku TERBAYANG mende yang dalam USUS sendiri!!!
ha ha ha

Beattey said...[Reply to comment]

daku tak dapat nak bayang..

harus g toilet lepas nih...

uuhhhhh....

Sakinah said...[Reply to comment]

makanan ini tak pernah pula saya tahu.

saya suka makan perut lembu. kalau nak bagi saya sup perut lembu memang saya alu2kan hihi.

apasal lawak sangat penutup entri ni hahaha tak tahan nak gelak

geraugebang said...[Reply to comment]

macam sedap ek. Tapi masa satu jiran ko dik lin.

Tijah said...[Reply to comment]

aku lebih suka tengok deretan pak arab tuh. hikhik

xiiinam said...[Reply to comment]

Ya Jah....masa scroll entry ni tadi, ckLah pun nak tulis komen macam tu...he...he...

Insyirah said...[Reply to comment]

Saya pun lebih suka tengok deretan pak arab tu. Ada style gitu. Wakaka.. :p

Tijah said...[Reply to comment]

cklah, insyirah
pak arab tu ada 11. korang amek la sorang 3. kasik tijah 5 ye? wakakaka...

kucingorengemok said...[Reply to comment]

Lya - paru tu semua makhluk punya organ ;)

Sue - mungkin rupa dia yang bagi special effect kat bau kot?

Hantumakan - tengok la saiz bini dia orang... haha

Catz - kalau tak pernah jumpa, mana ko tau dia orang arab? nak suruh aku selidik kan? :)

Gerbera - kerbau tak liat ke?

Catz - aku rasa projek besar²an raya haji dulu

Ibusinga - patut menda ni kasi zimmern makan, mesti dia suka

Afendi - jangan nak membayang, gi buai anak nak tidor tu

Melovesfood - ms lurpak zimmern

Watierman - eh belum cuba belum tau

Shu - pelik kan, perut buat sate tak buat perut pun... kenapa perut buat sosej bau perut?

kucingorengemok said...[Reply to comment]

Aireen - negro?

En_me - ahaks, tak bernapazzz :p

Ashley - hep, tak baik! makanan tu, hehe

Beattey - ish, awak main jejauh, dah la tengah musim muntah², hehe

Sakinah - dia orang ni tak tau basuh guna kapur agaknya, tu sebab bau tak hilang... kalau takde bau, fuhhh best!

Gerau - sosej tu sedap ke jiran kita yang sedap? haha :p

Tijah - comel kaannn ;)

Xiiinam - anak² ikan je tu cikgu...

Insyirah - perantin baru ni pun sama naik ye! haha

Tijah - meh aku kasi no 1-11 dari depan ke blkg... ko pilih mana jah?

MaDiHaA said...[Reply to comment]

last2 jadik tak dimakan nasi berbau lembu tuh? hehhe...

re: ha'ah alin skrg tengah kemaruk duduk & berdiri... pantang ibu landing sikit sure dia mulakan edisi panjat memanjat & berdiri.. tp still berpegang lagilah.. but one thing.. dia dah skip satu pelajaran iaitu merangkak... sampai skrg dia tak berminat nak merangkak... hehehe..

@xiM said...[Reply to comment]

apasal aku rasa macam tak lalu jer nak makan yang ni..hihihi

shaifulsafar said...[Reply to comment]

eiiiiiiii....

Julin Julai said...[Reply to comment]

off topic..wah!kiut betul pak pak arab dalam gambar hiasan..kehkeh

gadisBunga said...[Reply to comment]

tak tertelan liur tgk ni. sowyyyyy~