Tuesday, 13 October 2009

Kek coklat kucing

On a very good day rupa dia camni... $95 sebijik, ada berani?

Kek coklat

Ayak (sebaik²nya 3 kali kalau rajin, sekali kalau malas) :
2 cawan tepung
1 cawan koko
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil serbuk penaik

Campur : 2 cawan gula halus

Masukkan dan kacau rata :
4 biji telur
1 cawan minyak jagung
1 cawan susu pekat

Last sekali masukkan : 1 cawan air panas didih
Kacau perlahan, masukkan loyang, kukus lebih kurang 1-1/2 hingga 1-3/4 jam


Chocolate ganache (manusia biasa kata topping je)

200 ml whipping cream
200-300g coklat masakan (atau cadbury, atau ferrero rocher, sukati la)

Panaskan krim sampai mula berbuih, masukkan coklat yang dah dipatah²kan, kacau sampai rata


Tunggu kek dan ganache betul² sejuk baru boleh simbahkan topping tu, kalau tak makan kek cecah topping (dia akan melambak ke bawah), macam makan goreng pisang cecah sambal kicap. Dah... AJ, gi buat kek, jangan nak memacam alasan takde resepi la, takde oven la... (pasni mesti dia kata takde periuk kukus pulak) :p

29 perut lapar:

ibusinga said...[Reply to comment]

slllurrrrpppppp...

kucingorengemok said...[Reply to comment]

Ibusinga - sudah ada internet ka? curik line mana? haha :p

Watierman said...[Reply to comment]

Salam Kog...akak dah pernah kukus kek ni...tapi yang Kog buat tu lagi mengancam iman...huhuhu memang dasar..kalau orang lain masak nampak sedap jer!

CATZ said...[Reply to comment]

$95.00? err...dalam RM ke dollar?
tapi jiran ko yg iras2 kucing parsi kembang tu dapat makan free kan?
ada lagi tuh dlm fridge..mkn sket2..
sayanggggg..hiks....
aku nak salin resepi ni lekatkan kat fridge...hiks...bebila mau try..

sasha* said...[Reply to comment]

mmama dia kek coklat ada kucing ke kak?
huhu kembang tekak tengok coklat tu :P

PUTUBAMBU said...[Reply to comment]

maheinya sampai $95.00..!

takpe..teman buat sendiri..teman biasa bukak kek cekelat kukus gini..

AJ tu mmg..mengada2 tau..
ni dah dapat resipi..tak buat lagi tak tau le..

Insyirah said...[Reply to comment]

Gila mengancam kek cokelat ni. Adehh...harus dicuba.. :)

Idida Aziz said...[Reply to comment]

coklat sagat tu nmpk mcm bulu kucing ka????hehe

Ayu said...[Reply to comment]

ish2 kenapa semenjak dua menjak ni..bermacam2 kek coklat yg menggiurkan..ditayang disini??...

telan air liuq..tengok coklat melelehhhh tu....ishk22222...

hazila said...[Reply to comment]

$95? Amboi.....kalau order hari ni kena tunggu tahun depan baru boleh order balik. Nak kumpul 10 sen sehari. Ke boleh bayar ansuran?

nas said...[Reply to comment]

berani je bila dah sedap..mmg x tahan tgk coklat byk..gemok lah pas ni

ain said...[Reply to comment]

amboiii...mahalnyaaa...tara berani la itu macam!!!

Tijah said...[Reply to comment]

wah cam senang jer kan? tapi snang lagi kalu ko jer masakkan utk aku. amacam? aku turun bangi minggu depan? hehehe

ashley said...[Reply to comment]

KOG,
tu sanggul siapa ko letak atas kek tu?
he he

kikin_78 said...[Reply to comment]

slalu buat resipi kek coklat kukus catz...senang, bancuh, godak2, curah & kukus...siapppp...hehehe

kucingorengemok said...[Reply to comment]

Watierman - rumput hijau di laman orang, kak :)

Catz - kan lebih kurang je macam resepi ko yang pakai susu cair tu kot? (tak baca sangat tu hari)... err, $95 yang penting bukan rupiah!

Sasha - asal bahagia lah

Putubambu - raya tahun depan kita order je kat aj

Insyirah - boleh buat kek hantaran tu, syirah!

Idida - haha tebalnya bulu! :p

Ayu - tu maknanya terlebih stok coklat kat rumah, hehe :)

kucingorengemok said...[Reply to comment]

Hazila - boleh bayar ansur, makan pun ansur le :)

Nas - pasni? sekarang lom gemok lagi? hahaha

Ain - sindri kasi buat la, akka

Tijah - o minggu depan aku takde kat bangi ;) (dan² tu takde, haha)

Ashley - sanggul mi siput hari tu, diubah suai rekabentuknya

Kikin - ye betul! tak pandang dah resepi yang kena pakai mixer ni, hehe :)

dila~noor said...[Reply to comment]

eh..takyah pkai mixer lgsg eh?menarik ni...so telur tu kene kacau dulu biase2la..takyah kembang2kan eh?

menarik la yg kukus nih.nmpk lebih lembab gitu!penah buat yg bakar..resipi lbh kurang same,tp kek bantat..muahahaha

*sile gelak =P

HaSue said...[Reply to comment]

woo..kena masuk list nih..list pulak dah panjang kemain dah..
kena carik whipping cream dulu.tadak whipping cream kurang seksi laa kek ceklat tuh kang..tul dak?hee

|| syazwaniadnan || said...[Reply to comment]

kalau topping guna ferrero rocher, harga lebih dari $95 lah kan :-)

gambar kek kucing tu dah serupa macam org pro dah. pergh pergh pergh. terlioq ok.

melovesfood said...[Reply to comment]

baru nak bg alasan takde kukus.. hehehe

xiiinam said...[Reply to comment]

ckLah tak ada pemukul telur....hehehe..

xiiinam said...[Reply to comment]

Ehh...tak pakai telur ya resepi ni...


Err...tak ada ayak...

~Sasha Farina~ said...[Reply to comment]

kalo saya.. hari rajin ayak sekali, hari malas takyah ayak. hahahhahaha

cikmanggis said...[Reply to comment]

meoww..meoww..nak kek coklat kucing!!

kucingorengemok said...[Reply to comment]

Dila-noor - ye, kacau je takyah godak kuat²... err, ok kita gelak, HAHAHAHAAHA :p

HaSue - kurang skit, tapi ok je... esp kalau biar overnight

Syazwaniadnan - hihi, ferrero tu saja je, kot² ada orang kaya elergik makan coklat biasa

Melovesfood - ngengada :p

Xiiinam - ehhh, guna telur! tapi takyah pukul pun cklah, kacau slow² je, kalau takde ayak tapis pelan² guna tapis air teh, haha

SF - hahaha, sbnrnya kita gitu jugak, tapi depan orang buat² la bagus, hahaha... imej kena jaga!

Cikmanggis - meooowwww :)

Anonymous said...[Reply to comment]

dh buat tapi naper dia cam bantat yg bahagian bawah? ke tak cukup lama kukus atau sbb tak pakai minyak jagung:)))

kucingorengemok said...[Reply to comment]

Anon - ermm, tak pakai minyak jagung? abis pakai minyak apa? ke tak pakai minyak? kek kita pun pernah bantat tak naik, sebab lupa letak soda bikarbonat & serbuk penaik... lain² kemungkinan, hmm, eh tak terer la nak buat post-mortem ni, heheh :)

Asmahani said...[Reply to comment]

KOG, i luv u lah! sangat suka hasil kek dari resipi awak ni. Thank u!

http://hanifadil.blogspot.com/2010/01/moist-chocolate-cake.html