Monday, 10 August 2009

Air bodoh


Biasanya oren bodoh, tapi yang ni sarsi bodoh
Aiskrim soda bodoh pun ada :)

Popular ni kat Johor, especially time raya nanti (eh, ni boleh kira raptai jugak ke?). Harga dia dulu² setahu saya 60 sen sebotol. Sekarang beli satu tong RM 30. Tapi kalau pulang balik tong dengan botol² kosong boleh dapat semula RM 10. Kira macam deposit lah tu.

Dulu saya tak tahu pasal pulang² botol ni semua, tahu curik dari bangsal belakang dapur Mak Ngah minum je. Kalau tahu dari dulu, sah² kerjanya ngutip botol je kan. Botol kicap pun boleh.

OK tu je, takde cerita lagi dah

Update 11.08
Saya beli kat sini

Di trafik light besar Parit Raja (versi Batu Pahat, bukan versi Muor!) - kalau dari Batu Pahat belok kiri, kalau dari Air Hitam belok kanan, kalau dari Benut tegak je - terus lagi ke depan (lepas Kompleks Niaga Parit Raja dan bekas pasar lama), kedai ni sebelah kiri. Sesiapa rajin nak cari air botol klasik ni, ada kat situ. Jangan borong habis, nanti kita orang nak minum jugak time raya! Sekian. Harap maklum.

39 perut lapar:

ibusinga said...[Reply to comment]

cop.... sama tak dengan air Lon Jan????

muor76 said...[Reply to comment]

oren bodoh nih aku suke minum... gas nyer tak banyak... selalu kalo wat sirap bandung pakai air soda botol bodoh ler nih..

Cik Amy Sensei said...[Reply to comment]

salam...

waahhh....air bodoh pon ade ekk...cam kelaka lak..kehkeh..penah makan mee bodoh?(^_~)

hantumakan said...[Reply to comment]

aku tau, aku tau oren nih, hehehe
mmg gas tak banyak..
emang lgi nikmat..
ada lagi ke?
aku ingat dah pupus

:)

nas said...[Reply to comment]

air pun ada bodo pandai ek..hehe
dulu masa kecil2 nmpk le tp skrg xde ..

hazila said...[Reply to comment]

Kalau tak silap, sebelah Utara panggil Ayaq Menet. (Kalau silap, org Utara jgn pelangkong kepala saya ye...)

Lya Colours said...[Reply to comment]

wah bez nya
umah lya dekat dgn pantai, so ramai la peniaga jual air bodoh ni
asal kepingin je pegi la terkedek2 sua muka beli

hikhikhik

linahilmin said...[Reply to comment]

saya panggil air oren kampung!
sedap nyer, nk minum makesure ais tu diketuk kecik2....

dilaOHdila said...[Reply to comment]

wah kat kg dilla pun gempak gak oren time raya
selalu dipanggil OREN BODO
kena dapat minum icecream soda...mau terlelap kejap betapa nikmat rasanya

eddie dewanaga said...[Reply to comment]

ini sarsi best ni beb... original!
mana nak carik lagi.

myself said...[Reply to comment]

bila nampak je oren bodoh ni kat kedai2 yang old skool akan rasa sgt teruja...
kenapa
sebab bottling dan cap nampak sgt season...
mcm air botol zaman dahulu kala...

ain said...[Reply to comment]

teringat nebor sebelah umah mak kat kg. oren bodoh ni dh jd menu wajib waktu raya.hihihi

Insyirah said...[Reply to comment]

Tak pernah minum la. Sedap ke? 1st time tengok. Alamak, kampungnya saya ni.

Ms said...[Reply to comment]

ek ehhh..dh lama cari oren ni...kat mane awk beli ek? nk standby utk raye nnt...ade gak jmpe kat pasar borong tp x sebest yg brand ni tau

DrSam said...[Reply to comment]

memang popular air botol ni musim raya (dulu-dulu le). Kat Ganu kita panggil air lemnet (lemonade). Yang lebih kreatif bagi mengurangkan gas, sebelum minum masukkan satu atau dua biji garam kasar dalam botol tu....pissssssss berasap :)

linahilmin said...[Reply to comment]

soalan khas utk KOG;
sarsaparilla ngan sarsi sama ke???

lagu khas utk KOG;
salsabila.. buat ku gembira..
salsabila.. sayang sentiasa..
boleh???!!!

Watierman said...[Reply to comment]

maih sini oldtimer nak habarq...kat sini kami pangge ayarq lemenet...cap kepala rimau...siap ada lagu tau...sat nak suruh cik hb nyanyi...ayarq lemenet roti kapai...la..cik hb pun ingat banyak tu saja ka..ni nak kena refer kat pak mentua..pulak...dulu 15 duit saja..hantarq balik botoi tu...dia bagi 5 duit balik...masa tu ayarq koka kola 3kupang sebotoi...

Aymy With Love said...[Reply to comment]

hehhehe... dulu mase kecit2 n sek rendah pon ader gak air bodo nie... tapi brand lain la kot... satu botol 30 sen... yang gas biasa F&N tu 50-60 sen... mahal sket la kan... tapi kalo dapat minum air bodo ni masa kecit2 dulu pon dah seribu rahmat... ekekek...

Anak Jawa said...[Reply to comment]

klau minum jd bodoh ker? takut gak nk minum niiiii...

geraugebang said...[Reply to comment]

kita memang suka yang ni. Tapi kat kampung kita tak de lagi. Herannya kat kota damansara restoran dekat je ngan umah kita ada si bodoh ni.

Tipah said...[Reply to comment]

kenapa dipanggil bodoh ehk??

Hazzel said...[Reply to comment]

sarsaparilla? waaaa!!! memori sungguh. ni suma jajan2 zaman aku darjah 1 @ 2!! ada lagi upanya air ni..

kucingorengemok said...[Reply to comment]

Ibusinga - lon jan? apakah?

Muor76 - yaaa, kita pun baru buat 'sirap bandung soda bodoh' last weekend, hehe

Cik Amy - mi bodoh tak tau, sambal bodoh tau :)

Hantumakan - adaaaaa, kat pt raja

Nas - kat kampung² ada, tu pun bukan semua kedai

Hazila - menet tu apa? ooo ok ok, lemenet! haha omputih sungguh

Lya - lagi sejuk lagi nikmat!

kucingorengemok said...[Reply to comment]

Linahilmin - oren kg tu versi sopan, haha, tak baik ckp oren tu bodoh kan

Dod - kenapa tah kat rumah kita org versi oren tak brp laku, org cari ais krim soda dgn sarsaparila jugak

Dewanaga - ni beli kat pt raja :)

Myself - haaa, kutip tutup dia buat main cepe!

Ain - ye kak, jimat masa nak bancuh air, tapi pastu sakit tekak minum byk sgt, hehe

Insyirah - sedaaaap, gas tak byk boleh sedut laju²... awak bandar lah, ni air orang kampung! :)

Ms - kat pt raja, batu pahat (bukan pt raja muor)... kedai apek

Dr Sam - omputih sungguh ye, lemenet :)

kucingorengemok said...[Reply to comment]

Linahilmin - ye, sarsaparila ialah sarsi, gula² sarsaparila pun ada

Watierman - ada lagu ye? canggih, hehe...

Aymy - kaaan? nikmat kaann? tapi tak boleh minum sllu sbb sejuk, nanti batuk (saya la, heheh)

AJ - kalau minum, kumpul botol, jual balik - jadi kaya, tak jadi bodoh ;)

Gerau - pandai dia carik supplier

Tipah - sbb gas dia tak banyak, rasa mcm 'gas bodoh' je gitu

Hazzel - saya mmg lagi suka sebut sarsaparila dari sarsi, klasik kan bunyi nya! :)

@xiM said...[Reply to comment]

sesungguhnya aku tak pernah tengok air air nih..

kucingorengemok said...[Reply to comment]

@xim - kat kampung² je banyak, mu orang bandor kan :)

Tijah said...[Reply to comment]

wah! aku suke air nih. nak2 yg kaler biru feeling margarita. raya wajib ada 2-3 peti. senang org dtg xyah bancuh air lagi....

kucingorengemok said...[Reply to comment]

Tijah - biru? got one, aaa?

kikin_78 said...[Reply to comment]

naper panggey air bodoh...sian dia tak pasal2 kena panggey air bodoh...tu bukan air botol kampung ker?? hehehe...mmg sgt syioook meminumnya...takkan sama ngan air botol yg ada di pasaran skang...ihiks

blogresipi said...[Reply to comment]

Pernah dengar tak dorang guna botol budu buh air neh? betol tak tipu.. hahahaha

kucingorengemok said...[Reply to comment]

Kikin - sapa panggil oren kg dia budak baik la, hehe, tak macam kita! 'bodoh' sbb gas dia tak byk, mcm rasa bodoh² je gitu

Blogresipi - botol budu, botol kicap, semua kasi balun, mmg byk botol yg bawah dia tulis zara (co kicap kipas udang) :)

KS said...[Reply to comment]

hissshh.. rindu btol oren bodoh ni..

dulu masa kecik2, arwah atuk beniaga kedai makan. asal kami balik cuti skolah aja, berbaldi2 oren bodoh kami angkut bawak balik rumah (jarak rumah ke kedai = 100 meter).

skang atuk pon dah takde, kedai pon dah tutup. so oren bodoh ni tinggal kenangan jek la.. uhukk uhukkk

kucingorengemok said...[Reply to comment]

KS - eh, takde kedai pun boleh minum jugak... togok air dari botol jadik nostalgia! :)

is@r said...[Reply to comment]

Ermm... selamat x? Tengok botoi mcm xselamat ja. Huhuhu...kalau xselamat sure ramai org2 johor yg dah arwah kan. Apa punya soklan ler... aku tanya ni.

kucingorengemok said...[Reply to comment]

is@r - hehe, soalan jaga²... insyaallah selamat

@xiM said...[Reply to comment]

kawe ore kampung jugok ler..

kucingorengemok said...[Reply to comment]

@xim - hehe iyo ko? mungkin kg kita org lebih kg dari kg ko? hehe :)

Echa Iris said...[Reply to comment]

thanks very much 4 infomation!~